DEMOCRACIA PARTICIPATIVA.

 
 
JOSEP BODÍ I QUILIS
 Servicios
  Enviar esta página
  Imprimir esta página
 Atención al lector

L´altre dia l´apreciat Xuso Civera es queixava d´una suposada bunkerització d´algunes agrupacions socialistes front a la velocitat de transformació de les societats mediàtiques. I afegia que el sistema de referències canvia però els jugadors del chamelo es perpetuen a les seus pabloiglesistas -com les (des) qualificava-, fent que tot l´entramat de poder intern permanesca immutable. L´argumentació, com sempre, li va quedar molt redona. I no li faltaria raó si no fóra perquè, en generalitzar, ens clava a tots en el mateix sac. I no és això, company Civera, no és això.

Per explicar-me no em remuntaré a episodis nacionals del segle passat, sinó a la història recent del nostre partit. Començaré per recordar que la primera vegada que vaig escoltar l´expresió democràcia participativa va ser l´any 1997, al meu amic Joan Romero, en una de tantes discusions que teníem per tal de canviar la cultura del PSPV, estancada al segle XIX. Un model de partit vertical car­regat de moltes rutines, un partit de resistència i, efectivament, de chamelo; tancat en si mateix, que espera tan sols els errors de la dreta per a tirar-la del poder.

Volíem canviar-lo per un model horitzontal, en el qual estiguen per davant els lideratges socials i no les pràctiques clientelars i els personalismes. Un partit obert, participatiu, integrador, que facilite mecanismes de participació a les organitzacions socials. Un partit obert a la pluralitat, que canvie l´exclusió pel diàleg, la resignació per l´esperança. En definitiva, que practicara la democràcia participativa, incorporant les noves tecnologies als processos de participació de la ciutadania. Eixe model que ­desitjàvem que fóra possible és el que hem posat en pràctica al meu poble, Albaida, des de l´any 2000 fins avui. No ha estat fàcil tot el procés engegat, però puc afirmar que ha estat apassionant. El procés s´ha basat en l´experiència que està funcionant a Jun (Granada), on el meu company José Antonio Rodríguez, des d´un ajuntament de 2.600 habitants, està aplicant les noves tecnologies amb l´objectiu d´acurtar l´escletxa digital i social dels ciutadans mitjançant allò que s´anomena teledemocràcia activa, convertint-se en el primer alcalde portàtil de l´Estat espanyol.

A Albaida hem aplicat la teledemocràcia activa al nostre partit. És a dir, hem obert les portes de l´organització a tots els ciutadans que voluntàriament volen participar en la política local. Els ciutadans poden participar des d´una assemblea fins a confeccionar la llista municipal mitjançant internet. Se sorprendia l´amic Civera de com els nostres majors, a més de jugar al chamelo o fer punt-de-ganxo, també naveguen per internet gràcies al curs d´alfabetització digital que posàrem en marxa fa unes setmanes. Per cert, ens hem quedat curts de places.

Els resultats han estat espectaculars. La participació de més de 250 ciutadans d´Albaida ha fet possible la confecció d´un programa municipal obert i la presentació d´una llista municipal on el 60% de candidats són de fora del partit, amb una renovació del 80% respecte de la llista anterior. Sóc dels que creu que la democràcia participativa és la fórmula per tal que els ciutadans recuperem la il.lusió per la política i pels partits polítics. A mi m´està passant. En més de 30 anys fent política, tinc més il.lusió ara que al principi quan tenia 22 anys. I tot, gràcies a la participació.

Aquest model de partit es pot aplicar a la resta del País Valencià. Sobretot perquè la democràcia participativa l´hem probada a Albaida i està sent el millor antídot contra el desinterès per la política, hem provocat un canvi espectacular en l´opinió de la gent, en positiu, respecte de nosaltres, que pot acabar en un canvi de govern als ajuntaments. Perquè, si volem, podem. I tu vols, amic?

* Candidat a l´alcaldia d´Albaida pel PSPV-PSOE.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s